Gözden kaçırmayın
Opus Magnum'da Yeni Bölüm: Akira Kurosawa'nın "Ran" Filmi İncelendi
Rep hızı ve kas gelişimi hedefleyen sporcular için tekrar hızının önemi büyük. Hızlı veya yavaş tekrarların her ikisinin de antrenman programında yer alması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, hangi durumlarda hangi yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğine dair bilgiler sunuyor.
Yavaş tekrarlar, doğru teknikle yapıldığında daha etkili sonuçlar verebilir. Yavaş tekrarlarda, ilk olarak bir saniye konsantrik ve bir saniye eksantrik (kasın kısalması ve uzaması) tekrar yapılması öneriliyor. Ardından, ikinci tekrarda bu süre iki saniyeye çıkarılmalı, takip eden tekrarlarda beş saniyeye kadar artırılmalıdır. Bu yöntem, toplamda 60 saniyelik kas gerilimi sağlayarak, daha fazla kas lifinin devreye girmesine olanak tanır. Daha düşük ağırlıklarla bile bu metod sayesinde etkili tekrarlara ulaşmak mümkün olur.
Hızlı tekrarlar yaparken, formun korunmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Örneğin, lat pulldown hareketinde başlangıçtaki ivmeyi kullanmak kabul edilebilir ancak hareketin ardından kontrolsüz bir şekilde geriye dönülmemesi önemlidir. Eccentric faz (eksantrik) mutlaka kontrol altında tutulmalı, bu sayede kasın uzama anında gerilimi artırılmalıdır. Bazı eski dönem vücut geliştirme şampiyonları, hızlı tekrarları kısaltılmış bir hareket aralığında uygulamaktadır. Buradaki temel noktalar, kasın uzun pozisyonda yük altında kalması ve setin yüksek yoğunlukta yapılmasıdır. Bu tür tekrarlar genellikle kas gelişimi için yeterli uyarımı sağlamaz.
Her iki yöntem de (hızlı ve yavaş tekrarlar) kas gelişimi için etkili olabilir. Antrenman programlarında farklı tekrar hızlarını denemek ve her birinin sağladığı avantajları anlamak, kas yapımını optimize etmek açısından faydalı olacaktır. Bu konuda daha derin bilgi edinmek isteyenler için özel programlar ve kaynaklar önerilmektedir.
Yorumlar
Yorum Yap